PRP TEDAVİSİ
Plateletten zengin plazma, otolog, yani kişinin kendinden alınan kanın, santrifüj işlemiyle platelet yönünden zenginleştirilmesiyle elde edilen plazmadır. Plateletten zengin plazma (PRP), platelet içeriği sebebiyle büyüme faktörlerince zengindir ve bu büyüme faktörleri, PRP’nin doku iyileştirilmesinde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. PRP deri üzerinden enjeksiyon yoluyla uygulanır ve istenen bölgede kollajen üretimi, yenilenme ve onarım mekanizmalarını tetiklemektedir. PRP’nin şimdiye kadar sağlığa zararlı bir etkisi gösterilmemiştir. PRP, dermatolojide kas ve cilt yenilenmelerinde, spor hekimliği ve oral cerrahide kullanım alanı bulmaktadır.
Plateletten Zengin Plazma (PRP), otolog trombosit (platelet) jel olarak da adlandırılan, trombositler yönünden zenginleştirilmiş plazmadır. Bir pıhtıda yaklaşık %93 eritrosit, %6 platelet ve %1 oranlarında beyaz kan hücresi (lökosit) bulunmaktadır. Santrifüj yoluyla elde edilen Plateletten Zengin Plazmada bu oranlar, plateletler açısından artmış bir şekilde bulunur. Yani PRP’de platelet yaklaşık %93, eritrosit yaklaşık %6, beyaz kan hücresi ise yaklaşık %1 oranlarında bulunur. ELISA ve immunopresipitasyonla ölçüldüğünde içeriğinde 7 kat artmış TGF-β, 30 kat artmış PDGF ve 10 kat artmış EGF görüldüğü çalışmalar mevcuttur.
Yani 30 kata kadar aktif hücre bulunmaktadır
Plateletten Zengin Plazma Hazırlanması ve Elde Edilme Süreci
Plateletten zengin plazma, kişiden alınan basitçe sitrat dekstroz A gibi bir maddeyle antikoagülanlanmış otolog kanın santrifüjü yoluyla elde edilmektedir. Bu ilk durumda kanın koagülasyonu istenmez. Çünkü pıhtılaşmış kandan plateletleri ayırt etmek zorlaşmaktadır. Santrifüj edilen kanın, buffy coat olarak isimlendirilen orta kısmında yoğun olarak plateletler bulunur. Santrifüj edilen bu kanın üst kısmında plazma, en alt katmanında ise kırmızı kan hücreleri yer almaktadır.9 Plateletten Zengin Plazmanın başarıyla kullanılması, ilk olarak plazmanın içeriğindeki platelet miktarıyla ilişkilidir. PRP’nin klinik olarak etkin olabilmesi için her bir mikrolitrede en azından 1.000.000 trombosit olması gerektiği vurgulanmaktadır
Zengin plazmadaki trombosit konsantrasyonu normal trombosit konsantrasyonunun 4-8 katıdır.
Plateletten Zengin Plazmanın Etki Mekanizması
PRP sahip olduğu yüksek platelet içeriği sebebiyle önemli miktarlarda büyüme faktörü içerir.
Temel amaç, vücudun doku onarıcı mekanizmalarını PRP vasıtasıyla tetiklemektedir.
Fibrin jel gibi davranarak cerrahi sırasında ve sonrasında homeostazisi sağlar ve doku yapıştırıcısı görevi görür
PDGF, IGF, EGF, TGF-β1-2, VEGF, PDF, PDEGF, PDAF mitojenik büyüme faktörleri fibrinojen, fibronektin, osteokalsin, osteonektin, trombospondin gibi koagülasyon (pıhtılaşma) faktörleri ve bazı adheziv faktörler gibi birçok biyoaktif moleküller ile etki eder
Bu büyüme faktörleri içerisinden en önemli olanlardan Platelet Derived Growth Factor (PDGF) Fibroblast, düz kas hücreleri, mezenkimal kök hücre ve osteoblast kemotaksis stimülasyonu ve mitojenik etki, monosit, makrofaj ve nötrofil kemotaksis stimülasyonu ve makrofaj aktivasyonu ile, Transforming Growth Factor B1 (TGF-B1) Matriks sentezi, keratinosit regülasyonu ve kollajen üretiminin proliferasyon ve stimülasyonu ile, Vasküler Endotelial Growth Factor (VEGF) Kan damarı permeabilitesinin stimülasyonu, endotel hücreleri üzerinde mitojenik, anjiyogenezis ve lenfanjiyogenezis stimülasyonu ile, Epidermal Growth Factor (EGF) EGF keratinosit kemotaksis stimülasyonu, epitel hücreleri, mezenkimal hücreler ve fibroblastlar üzerinde mitojenik, endotel kemotaksis stimulasyonu, anjiyogenezis ve kollajenaz sekresyonunun regülasyonu ile görevlidir
PRP Tedavisinin Faydaları
PRP tedavisinin insan sağladığına sağladığı pek çok faydadan söz edebilmemiz mümkündür. Bu doğrultuda söz konusu tedavi yönteminin faydalarını aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.
PRP Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
PRP ile saçlar tedavi edilebilir mi?
Günlük 100 ile 150 arasında ki saç telinden fazla saç teliniz dökülüyorsa bu normal değildir. Bu noktada PRP yöntemi saç tedavisinde başarılı bir sonuç elde edilmesini sağlamaktadır.
PRP ile saç tedavisi ne kadar sürer?
PRP ile saç tedavisi ortalama 15 günde bir ve en fazla 30 dakika şeklinde uygulanmaktadır. Bu tedavi genellikle 3-4 ay sürer.
PRP’nin ciltte ki etkisi ne kadar sürer?
PRP sonrasında ciltte meydana gelen parlaklık ve sağlıklı görünüm bir süre sonra hafifler. 2-4 kürlük PRP’den sonra her 12 ayda bir tekrar edilmesi gerekir.
PRP’nin yan etkisi var mıdır?
Uygulandığı bölge de ufak şişlikler, ağrı ve çeşitli morarmalar meydana gelebilir.