Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?
Sindirim sistemi hastalıkları; ağız ve anüs arasında kalan sindirim sisteminde görülen ve insan yaşamını ciddi manada etkileyen problemlerdir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmek adına tükettikleri besinlerin parçalanarak vücudun faydalanacağı yapıya getirilmesine yardımcı olan sindirim sisteminde pek çok organ vardır. Sistem içinde bulunan organların biri veya birden fazlasında görülen problemler genel manada sindirim sistemi hastalıkları olarak bilinir.
Tıp biliminde ‘Gastroenteroloji’ olarak ifade edilen alanla ilgili olan bu hastalıklara karşı Dr. Halit Furkan Sarı’ya başvurarak çözüm bulabilirsiniz. Çeşitleri oldukça fazla olan bu hastalıkların genel belirtileri ve ne olduklarını açıklayarak kliniğimize başvurmadan önce mustarip olduğunuz hastalığın temel özelliklerini bilmenizi sağlıyoruz.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Çeşitleri Nelerdir?
Sindirim sisteminizde görülen hastalıkların birbirinden farklı niteliklere sahip olduğunu bilmeli ve aşağıdaki hastalıkların hangisini yaşadığınızı belirtilerden anlamanız mümkün olur.
Reflü Hastalığı Nedir?
Midede bulunan içeriğin yemek borusuna kaçması ile görülen reflü hastalığı geçici ve çok ciddi etkiler doğurmayan bir sorundur. Ağza asitli sıvı gelmesi, yanma ve yutma güçlüğü olarak görülen belirtiler sonrasında doktorunuza başvurmanız önerilir. Genel itibarı ile çok ciddi bir sorun olmasa da midedeki asidik oranın yüksek olması halinde reflünün ülser ve erozyona yol açabileceği söylenebilir.
Gastrit Nedir?
Midede mukozal yapı olarak bilinen kısımlarda görülen yangılar gastrit olarak isimlendirilir. Akut ve kronik olmak üzere iki farklı çeşidi bulunan gastritin midede oluşan iltihaplanma durumu olarak açıklanması da mümkündür. İnce bağırsak ve midede ülser oluşumunu da tetikleyen bu hastalığın çözümü için vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Mide Ülseri Nedir?
Midede oluşan yaralanmaların mide sıvıları ile daha da derinleştirilmesi durumunda ortaya çıkan problemlere mide ülseri adı verilir. Ülsere neden olan bakterinin yanı sıra stres ve genetik faktörlerden dolayı da görülebilen mide ülserini alkol, sigara ve kahve tüketimi de tetikler. İhmal edildiğinde daha ciddi sorunlara neden olacak bu hastalığı Dr. Halit Furkan Sarı aracılığı ile ortadan kaldırabilirsiniz.
Hazımsızlık Nedir?
Karın bölgesinin üst kısmında baskı, ağrı ve şişkinlik şeklinde belirtileri bulunan hazımsızlık diğer sindirim sistemi hastalıkları ile birlikte şekillenir. Sindirimde sorun anlamına da gelen hazımsızlık için hekim tavsiyesi ile beslenmek şarttır.
Kabızlık Nedir? İshal Nedir?
Bağırsak hareketlerindeki azalma neticesinde haftada 3 veya daha az sayıda dışkılama görülmesi durumunda kabızlık sorunu ile karşılaşılmış demektir. Karında şişkinlik ve ağrı ile görülen kabızlığın beslenme alışkanlıklarındaki yanlışlıklardan ve hareketsizlikten kaynaklanabileceği açıktır. İshal ise kabızlığın tam tersi olarak ifade edilir. Günde 2 veya daha fazla sayıdaki dışkılama durumlarında ishalden söz etmek mümkünken bu durumda bağırsak florasının bozulduğunu ve iltihaplandığını söylemek mümkün olacaktır.
Pankreas İltihabı Nedir?
Pankreasta görülen yangı ve sonrasında gelişen hasarlar nedeni ile görülen pankreas iltihabı; akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülebilmektedir. Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan pankreasta iltihaplanma yaşanması yaşam kalitenizde ciddi düşüşlere neden olur. Önemi oldukça büyük olan bu hastalığın belirtilerini yaşıyorsanız mutlaka Dr. Halit Furkan Sarı ile iletişime geçerek bir randevu oluşturmalısınız.
Yukarıdaki hastalıklar ve diğer sindirim sistemi hastalıkları için doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin!